Olijfbomen zijn misschien wel de beste bomen ter wereld. Maar wist je dat de oudste olijfboom meer dan 3000 jaar oud is? En dat een ingrediënt in olijfolie kan helpen in de strijd tegen kanker? Bekijk deze feiten.

Er zijn olijfbomen die meer dan 1.000 jaar oud zijn. Sommige rijke mensen houden ervan om een oude olijfboom in hun tuin te hebben. De kostprijs van een 500 tot 1.000+ jaar oude olijfbomen is ongeveer 10.000 – 50.000 euro. De meeste olijfbomen bereiken de leeftijd van 300 tot 600 jaar, dus oude olijfbomen zijn erg fragiel en hebben een speciale behandeling nodig.

De oudste olijfboom ter wereld bevindt zich op het eiland Kreta (Griekenland). Het is 2.000 – 3.000 jaar oud. Sommige mensen zeggen echter dat de Olijfboom van Vouves meer dan 3.000 jaar oud is. Leuk weetje: deze olijfboom produceert nog steeds olijven. Je begrijpt dat deze olijven erg duur zijn. De oudste olijfboom ter wereld wordt jaarlijks door meer dan 20.000 mensen bezocht.

Je denkt misschien dat de olijf een groente is, maar dat is niet waar. De olijf is een vrucht en kan roze, zwart, bruin, paars of groen zijn.

Olijven kunnen worden gegeten, maar ze kunnen ook worden gebruikt om olijfolie te extraheren. Olijfolie is goed voor je, vooral extra vierge. Ongeveer 73% van het vetzuur in olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet dat oleïnezuur wordt genoemd. Dit is extreem gezond. Olijfolie is geladen met krachtige antioxidanten, heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en kan zelfs een beroerte voorkomen.

Wist u dat een ingrediënt in olijfolie veelbelovend lijkt in de strijd tegen kanker? Het ingrediënt is oleocanthal, een verbinding die een deel van de kankercel scheurt, waardoor enzymen vrijkomen die celdood veroorzaken. Gelukkig heeft oleocanthal geen gezonde cellen beschadigd. De paper werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular and Cellular Oncology.

De olijftak is een teken van vrede. Dit symbool werd in de geschiedenis gebruikt om wapenstilstand te verklaren door het aan vijanden te geven. Volgens de Bijbel kwam een duif terug naar Noach met een olijftak in zijn bek.

De eerste oogschaduw werd gecreëerd door olijfolie en gemalen houtskool te mengen. Het werd gebruikt in het oude Griekenland. Ja, olijfolie werd vroeger gebruikt. In 2014 ontdekten wetenschappers 8.000 jaar oude olijfolie in Ein Zippori, een plaats in de buurt van Nazareth.

De olijfboom is wettelijk beschermd. In Frankrijk, delen van Italië en delen van Spanje is het illegaal om oude olijfbomen te verkopen. Dat is nodig, want veel oude olijfbomen sterven tijdens het transport. Als u een oude olijfboom wilt kopen, neem dan contact op met een olijfkwekerij, zoals Finca Hermosa.

Olijfbomen zijn winterhard en kunnen in andere klimaten leven dan het mediterrane klimaat. Wat een olijfboom nodig heeft, is een lange en hete zomer en een koele (niet koude) winter. Daarom zie je deze boom in vele delen van Azië, Amerika, Europa en Australië.

Denk je dat een olijfboom vanaf het begin vruchten kan afwerpen? Nee, het gebeurt niet. Het duurt ongeveer vijftien jaar voordat een olijfboom volwassen is en je kunt beginnen met het oogsten van fruit. Als je echt van olijven houdt, raden we je aan om een volwassen olijfboom te kopen in plaats van een heel jonge olijfboom.

Meer interessante feiten? Bekijk dan de volgende artikelen:

Waar koop ik een olijfboom? 5 tips voor olijfboomjagers!
Wanneer rijpen olijfbomen?
Wat is een Europese olijfboom?
Alles over het kopen van een oude olijfboom: prijzen en informatie
Wat is de prijs van een 100 jaar oude olijfboom?
Koop een Spaanse olijfboom uit … Spanje!