Deze oudste olijfbomen doorstonden bosbranden, natuurrampen en de opkomst van de menselijke beschaving. Zie ze in Griekenland, Libanon en Israël!

Olijfboom van Vouves, Griekenland
Er is een oude olijfboom op het Griekse eiland Kreta. Deze oude boom produceert nog steeds olijven, maar ze zijn erg duur. Er zijn veel olijfbomen op Kreta en op andere eilanden in Griekenland. Olijfbomen zijn droogte-, ziekte- en brandwerend. Dat is waarom ze lang leven in zuidelijke delen van Europa.

Wanneer je Kreta bezoekt, zou je deze 3000 tot 5000 jaar oude boom moeten zien. Je bent niet de enige: 20.000 mensen bezoeken deze olijfboom elk jaar. Je kunt ook naar de website van het Olive Tree Museum van Vouves gaan, waar je een virtuele tour kunt maken. Het 3D-model kan worden afgedrukt, zodat u deze boom in de palm van uw hand kunt voelen. Geweldige souvenir!

Azoren olijfboom, Griekenland
Je kunt op Kreta verblijven voor de tweede boom in deze lijst. De oude olijfboom Azoren, net buiten Kavousi, is een +/- 3,250 jaar oud juweeltje. De omtrek van de kofferbak op een hoogte van 0,8 meter is 14,2 meter! De maximale diameter van de stam aan de basis is 7,1 meter en de omtrek is 22,1 meter. De kruin van de boom heeft een maximale diameter van 8,5 meter en een omtrek van 34,5 meter.

De zusters van Noach, Libanon
In het dorp Bechealeh بشعلي) ه) in het noorden van Libanon vind je een groep van zestien olijfbomen. Van deze ‘zussen’ wordt gedacht dat ze 6.000 jaar oud zijn. Locals zeggen dat deze bomen de bron zijn van de olijftak die de duif na de vloed naar Noach terugbracht (volgens de Bijbel). Natuurlijk kan dit niet wetenschappelijk worden geclaimd, maar het is een leuk verhaal om lokale toeristen te vermaken. De zusters van Noah zijn geplant op een hoogte van 1.300 meter. Dat maakt ze de hoogst aangeplante olijfbomen. Wist je dat deze zussen nog steeds olijven produceren?

Al-Badawi-boom, Israël
De Al-Badawi-boom in het dorp Al-Walaja (district Bethlehem, Israël) wordt verondersteld 4000 jaar oud te zijn. De kofferbak heeft een omtrek van 25 meter. Dat is ongelooflijk. In de steden Deir Hanna en Arraba vind je ook 3.000 jaar oude olijfbomen. Alle bomen produceren nog steeds olijven.

In de tuin van Gethsemane vind je veel oude olijfbomen. Huilde Jezus in de schaduw van een van deze bomen? Onmogelijk om te zeggen. Volgens koolstof datering zijn de oudste delen van de olijfbomen minstens 900 jaar oud. En: olijfbomen kunnen teruggroeien van de wortels nadat ze zijn gekapt. “We kunnen niet uitsluiten dat er een interventie was om hen te verjongen wanneer ze niet meer productief of verdroogd waren”, zei professor Antonio Cimato in 2012 aan ABC News.

Wil je een oude olijfboom in je tuin?
Het is niet mogelijk om een ​​2.000-3.000 jaar oude olijfboom te graven. Deze bomen zijn beschermd en zeer fragiel. Het is echter mogelijk om een ​​’jongere’ boom te kopen die 500 tot 1.000 jaar oud is. Finca Hermosa is een boomkwekerij van 550.000 m2 in Spanje. We hebben verschillende belangrijke certificaten. Finca Hermosa is bijvoorbeeld zowel PPQS (Plant Production Quality System) als MPS-gecertificeerd. We verzenden niet alleen maar ook olijfbomen. Vraag vandaag nog een offerte aan!

Meer over olijfbomen:
11 interessante feiten over olijfbomen
100-jarige olijfboom: wat is de prijs?
Waar koop ik een olijfboom? 5 tips voor olijfboomjagers!
Wanneer rijpen olijfbomen?
Wat is een Europese olijfboom?
Alles over het kopen van een oude olijfboom: prijzen en informatie
Koop een Spaanse olijfboom uit … Spanje!