Een Europese olijfboom is de Olea europaea. De Olea europaea is een groenblijvende olijfboom die langzaam groeit. De bladeren zijn smal en lang en hebben een grijsgroene kleur. Deze olijfboom heeft een robuuste schors, waar veel mensen dol op zijn. Het is vrij uniek.

Deze boom komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee, dus hij houdt van zonlicht. Plant een olijfboom in voedzame grond en op een zonnige plaats.

Olijfbomen zijn niet fragiel. In de grond kunnen ze -10 graden Celsius weerstaan. Kouder? Dan moet je (tenminste) de schors omwikkelen. De meeste tuinwinkels bieden covers voor kleine bomen. In een pot is de wortel van de olijfboom gevoeliger voor vorst. Isoleer de buitenkant van de pot met noppenfolie.

De bloeiperiode van de Olea europaea vindt plaats in de zomer. Op dat moment krijgt de olijfboom witte bloemen, die in trossen verschijnen. Later worden dit echte olijven. In het begin zijn de olijven groen, maar later zullen ze paars zijn.

Natuurlijk kun je je eigen olijven eten. Pluk ze en eet ze rauw op. Of gebruik de olijven om tapenade te maken. Eet smakelijk!

Wilt u een Olea europaea kopen? Finca Hermosa biedt veel jonge en oude Europese olijfbomen. Neem contact met ons op voor een offerte of lees een van de volgende artikelen:

11 interessante feiten over olijfbomen
Waar koop ik een olijfboom? 5 tips voor olijfboomjagers!
Wanneer zijn olijfbomen rijp?
Alles over het kopen van een oude olijfboom: prijzen en informatie
Wat is de prijs van een 100 jaar oude olijfboom?
Koop een Spaanse olijfboom uit … Spanje!